Deltaplan Lerarentekort

Onderwijsbonden en -werkgevers roepen nieuw kabinet op tot Deltaplan Lerarentekort

Publicatiedatum 7 december 2023.

“Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren moet het aanpakken van het lerarentekort de eerste prioriteit van het nieuwe kabinet zijn. Dit vereist een samenhangend plan om het vak van leraar en schoolleider aantrekkelijker te maken”, dat stellen de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs (po), de onderwijsbonden en de werkgeversorganisaties in het primair en voortgezet onderwijs. Op 5 december hebben deze organisaties de belangrijkste bouwstenen gepresenteerd voor een Deltaplan Lerarentekort

Hierin vragen zij de coalitie in wording om in het regeerakkoord op te nemen dat er een integraal DELTAPLAN voor het primair- en voortgezet onderwijs komt, dat door sociale partners samen met een nieuw kabinet wordt uitgewerkt.

Op het gebied van onderwijs kan er volgens de opstellers maar één prioriteit bestaan, namelijk om alles te doen wat kan bijdragen aan het verminderen van het tekort aan leraren en schoolleiders; het is cruciaal de instroom te verhogen en de uitstroom te verlagen.